Logo

Douwe van der Zwaag

Weblog

3 augustus 2022

Beatles in Hamburg

Beatles-Platz straatnaambord

Begin juni 2022 waren Trudy en ik op vakantie in Noord-Duitsland. We waren in een aantal mooie oude Hanze-steden, zoals Bremen, Lübeck, Wismar, en Stralsund. Ook waren we een paar dagen op het eiland Rügen.

We waren ook in Hamburg, en we hebben daar een route gevolgd langs de locaties waar in de periode 1960-1962 The Beatles hebben opgetreden en hebben gelogeerd.

Hieronder een kleine fotoreportage.

Gedenkteken aan het Beatles-Platz, Reeperbahn 174, kruising met Große Freiheit [1/13]
Figuratieve standbeelden op de Beatles-Platz [foto 1/2] [2/13]
Figuratieve standbeelden op de Beatles-Platz [foto 2/2] [3/13]
Kaiserkeller, Große Freiheit 36 [4/13]
Locatie waar de Starclub was, Große Freiheit 39; een gedenkteken herinnert er nog aan [5/13]
Indra, Große Freiheit 64 [foto 1/3] [6/13]
Indra, Große Freiheit 64 [foto 2/3] [7/13]
Indra, Große Freiheit 64 [foto 3/3] [8/13]
Bambi-Kino, logeeradres voor de Beatles, Paul Roosen Straße 33 [foto 1/4] [9/13]
Bambi-Kino, logeeradres voor de Beatles, Paul Roosen Straße 33 [foto 2/4] [10/13]
Bambi-Kino, logeeradres voor de Beatles, Paul Roosen Straße 33 [foto 3/4] [11/13]
Bambi-Kino, logeeradres voor de Beatles, Paul Roosen Straße 33 [foto 4/4] [12/13]
Top-Ten, Reeperbahn 136. Club bestaat niet meer onder die naam. [13/13]

10 augustus 2021

Langstraat Herenboeren

herenboeren

Vorige week hebben Trudy en ik ons aangesloten bij De Langstraat Herenboeren. We willen samen met straks in totaal 200 huishoudens een boerderij oprichten en draaiend houden volgens een duurzaam principe. Dat betekent elke week een pakket verse groenten van het seizoen, fruit, eitjes en eventueel vlees en vleeswaren van de eigen boerderij in de buurt.

Er zijn nu ongeveer 10 herenboerderijen volgens dit principe werkzaam in Nederland, en nog enkele tientallen in oprichting. De beweging van Herenboeren Nederland begon in Boxtel rond 2006, in een succesvolle actie om het landgoed Wilhelminapark een duurzame toekomst te geven. Die is uiteindelijk uitgegroeid tot een landelijke organisatie, en wordt inmiddels ondersteund door tal van organisaties in de wetenschap, onderwijs, overheid en financiering.

Voor onze Langstraat Herenboeren zijn nog mogelijkheden om mee te doen! Wie zich wil aanmelden kan dat doen via langstraatherenboeren @ ziggo.nl. Wie meer wil weten:

https://www.herenboeren.nl/.

16 maart 2021

Podcast Producing The Beatles

Afbeelding Producing The Beatles

Onlangs ontdekte ik op Spotify de podcast Producing The Beatles, gemaakt door Jason Kruppa. Wie is geïnteresseerd in de muzikale achtergronden en opnametechnische details bij The Beatles kan hier veel plezier aan beleven. Aan te raden!


28 augustus 2020

Onderhoud en reparatie vijver 2020

Naarmate de jaren vorderden, verloor de vijver in onze tuin het water steeds sneller. De waterstand werd steeds een beetje lager, maar sinds vorig jaar ging het wel erg hard. De vijver was lek, zo constateerden we. Daarnaast was de waterlelieplant in het midden wel erg groot geworden. Kortom, tijd voor een onderhouds- en reparatiebeurt. Vanaf begin juli vulden we de vijver niet meer bij, waardoor de waterstand ging dalen tot waar het lek zou moeten zitten. Eind augustus 2020 kwam de vijverman langs, Ton Theeuwes van Vijverhoud.

Hieronder een klein foto-overzicht.

Vijver in oude staat, met water op niveau (mei 2020) [foto 1/3] [1/11]
Vijver in oude staat, met water op niveau (mei 2020) [foto 2/3] [2/11]
Vijver in oude staat, met water op niveau (mei 2020) [foto 3/3] [3/11]
Vijver in oude staat, water gedaald tot niveau van lek (augustus 2020) [foto 1/3] [4/11]
Vijver in oude staat, water gedaald tot niveau van lek (augustus 2020) [foto 2/3] [5/11]
Vijver in oude staat, water gedaald tot niveau van lek (augustus 2020) [foto 3/3] [6/11]
Onderhoud bijna klaar (augustus 2020) [foto 1/2] [7/11]
Onderhoud bijna klaar (augustus 2020) [foto 2/2] [8/11]
Resultaat na onderhoudswerk (augustus 2020) [foto 1/3] [9/11]
Resultaat na onderhoudswerk (augustus 2020) [foto 2/3] [10/11]
Resultaat na onderhoudswerk (augustus 2020) [foto 3/3] [11/11]

07 augustus 2020

Olijfshampoo

2020-08-07 13

Een tijdje geleden kwam ik een artikel tegen over kleine plasticdeeltjes in allerlei producten die we allemaal gebruiken. Microdeeltjes (kleiner dan 5 millimeter) en nanodeeltjes (nog veel kleiner) van plastics kunnen zitten in tandpasta, doucheschuim, scheerschuim, shampoo en nog veel meer. Fabrikanten van shampoo en dergelijke waarin plasticdeeltjes voorkomen doen MET OPZET dat plastic erin, vanwege een zogenaamd een goed effect.

Er is een app Beat the Microbead (BTMB) die je kan downloaden en installeren op je smartphone, en waarmee je eenvoudig de inhoud kunt scannen van bijvoorbeeld je shampoo. De app vertelt je dan of er al of niet plasticdeeltjes in voorkomen.

Nou, het was wel even schrikken dat onze normale doucheschuim en shampoo werden afgekeurd door de app BTMB. Gelukkig waren sommige die we gebruiken wel plasticvrij, maar het was vooral de shampoo waar het misging.

Ik ging op zoek naar een alternatief, en kwam uit bij de Olive Hair Soap. Het werkt als een gewoon stukje zeep, maar bedoeld voor je haar. Gemaakt van olijfolie en bier, mooi toch? Ontwikkeld bij een bedrijf in Keulen, op basis van wat een Syrische werknemer vroeger in Aleppo al in zijn bedrijf daar maakte.

Aan te raden!

Wie meer wil weten:

https://www.dvhn.nl/extra/Tandpasta-shampoo-make-up-theezakjes-zitten-vol-plastic.-Hoe-gevaarlijk-is-dat-24897356.html.
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/cosmetica/.
https://www.beatthemicrobead.org/.

10 april 2020

Baspartij Beatles-nummer Fixing A Hole

albumcover Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

In 1967 kwam de Beatles-elpee Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit. In de loop van de jaren zijn er nadien verschillende nieuwe en bijgewerkte edities geweest. Uitgebracht op CD, geremasterd, als onderdeel van een complete box met het gehele repertoire, enzovoort.

Een van de nummers op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is het lied Fixing A Hole. Sommige verhalen zeggen dat Paul McCartney het schreef na een dag werken aan het repareren van het dak van zijn boerderij in Schotland, maar dat is waarschijnlijk niet waar. Het lijkt er meer op dat de tekst gaat over de geneugten van het gebruik van weed. Het tekstgedeelte
     See the people standing there
     Who disagree, and never win
     And wonder why they don't get in my door
gaat overigens over de fans die bij hem voor deur bij zijn huis in St. John's Wood in London bivakkeerden.

Al heel lang is er onder Beatleskenners bekend dat er een gek foutje zit in de baslijn van de opnamen van het nummer op de elpee. Dat foutje zit in het gedeelte met de tekst there I will go in het tweede couplet. Dat is op ongeveer 1:08 vanaf het begin.

Beluister hieronder een deel van het nummer tot en met het basfoutje. Je ziet de bladmuziek meelopen, voor degene die dat kan lezen. Maar ook als je geen bladmuziek leest zal het verderop in dit verhaal duidelijk zijn dat hierin iets veranderd is.

De tekst loopt door onder de video.

Waar het foutje zit is in de bladmuziek met een rechthoek aangeduid. Dit loopt over twee maten, nummers 33 en 34. De bas zou een ritmestructuur moeten houden zoals je kan zien in de twee maten die erop volgen, dus 35 en 36. Het is een ritmestructuur die doet denken aan baspartijen in salsa, de tumbao. Zie dit artikel op Wikipedia en deze video op Youtube.

In 2017 was het vijftig jaar geleden dat Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitkwam, en bij die gelegenheid bracht Apple Records (lees: Sony) het album opnieuw uit, ditmaal geheel opnieuw gemixt. Producer was nu Giles Martin, de zoon van George Martin, de oorspronkelijke producer van bijna alle Beatles-platen.

De nieuwe mix was op tal van punten heel veel beter en helderder. Niet alleen was de mix opnieuw gedaan, er was ook geëdit in de muziek, in ieder geval in de baspartij van Fixing A Hole was een opvallende aanpassing gedaan.

Hier de versie van de remix 2017:

De tekst loopt door onder de video.

Voor een goede vergelijking tenslotte beide versie naast elkaar, met de bewuste sectie steeds vlak na elkaar. Je ziet nu de bladmuziek van beide versies ook boven elkaar, zo kan je heel goed het verschil zien en de baspartij volgen:

De tekst loopt door onder de video.

Paul McCartney is een van de slechts twee nog levende Beatles, en hij was betrokken was bij de totstandkoming van de nieuwe remix. Het mij niet verbazen dat de man zelf aanwezig was bij het doen van deze aanpassing, of op zijn minst toestemming ervoor heeft gegeven. Tegenwoordig kan je heel eenvoudig een stukje digitale track knippen en plakken. Voelt toch een beetje aan als een retouche van een Rembrandt of een Van Gogh...


19 december 2019

Lid geworden van Freedom Internet

freedom_internet_logo-white

Al lange tijd heb ik internet via XS4ALL. Prima service, en met privacy hoog in het vaandel. Al sinds 1998 is XS4ALL onderdeel van KPN, maar lange tijd kon het zijn eigen identiteit behouden. Enkele maanden geleden echter besloot KPN enkele van zijn submerken op te laten gaan in het grote KPN, te weten Telfort, Yes Telecom, en ook XS4ALL.

Een actiecomité heeft enkele maanden lang geprobeerd KPN op ander gedachten te brengen, maar helaas zonder succes. En nu is er dan Freedom Internet! Binnen een week was er twee en een half miljoen euro opgehaald bij zo'n 3000 mensen om tot die oprichting te komen. Vanaf 2020 zal men internettoegang en andere diensten gaan aanbieden, en voorlopig nog alleen een e-mailservice en domeinnaam.

Per heden lid geworden van de nieuwe club. Als de services voor internet en telefoon aangeboden gaan worden zullen we kijken of we inderdaad over gaan en de oude XS4ALL (tegen die tijd waarschijnlijk KPN) vaarwel zeggen.


9 oktober 2019

Beatles pop-upstore

Vandaag was ik even in Utrecht, om in winkelcentrum Hoog-Catharijne een bezoek te brengen aan de pop-upstore die daar twee weken lang bestaat. Er zijn allerlei Beatles-memoralia te verkrijgen: mokken, sokken, tassen, platen, en cd's. En natuurlijk de jubileumuitgave van Abbey Road. Van dat album niet alleen de cd-versie die alom te krijgen is, maar ook een variant op picture-disc; een grammofoonplaat dus.

2019-10-09 11.56.26 2019-10-09 11.57.43 2019-10-09 13.50.34

Grappig is dat als je binnenloopt het in eerste instantie lijkt dat de Volkswagen kever zoals te zien is op de cover van Abbey Road ook is te bewonderen, maar dat is maar schijn. Het is een Nederlandse auto, bouwjaar 1972, en gewoon als tweedehandsje te koop voor bijna €15.000,00. De blauwe Nederlandse nummerplaat is tijdelijk voorzien van een nepnummerplaat met daarop LMW281F. Het lijkt alsof men vergeten is dat op Engelse auto's de nummerplaat alleen aan de achterzijde een gele achtergrond heeft met zwarte letters en cijfers. Hier is hij ook aan de voorkant geel. Tegenwoordig hebben auto's in het Verenigd Koninkrijk aan de voorkant een nummerplaat met een witte achtergrond met zwarte letters, en ik meen in de jaren zestig een zwarte achtergrond met witte letters. Op de platenhoes van Abbey Road is dat te zien aan het busje aan de rechterkant van de weg.

Een mooie handzame tas gekocht met opschrift Abbey Road Studio's, en de picturedisc Abbey Road. Een eerste grammofoonplaat die ik in zeker dertig jaar heb gekocht!

Aanvulling 14-10-2019: De nummerplaat werd hierboven eerder genoemd als LMW28IF, maar de letter I moet een cijfer 1 zijn.


17 augustus 2019

Film Fahrenheit 11/9 van Michael Moore

Cover Fahrenheit 11/9

Een aantal weken geleden zag ik de film “Fahrenheit 11/9” van de Amerikaanse filmmaker en regisseur Michael Moore op TV. Helaas echter was het moment van uitzending redelijk laat op de avond, daarom besloot ik later de film opnieuw te zien. Ik vond de film terug op YouTube (zie link hieronder), en kon hem ook als MP4 downloaden.

De film is een schets van de huidige Amerikaanse samenleving, rondom Donald Trump als president. Met name de gebeurtenissen rond het vervuilde drinkwater in het stadje Flint in Michigan, stakingsacties van onderwijzers in verschillende staten, en de schietpartij op een school in Parkland, Florida staan centraal. Vooral de boodschap dat de politiek in de USA al jaren is losgezongen van de samenleving, dat heel veel mensen al jaren niet meer gingen stemmen omdat het allemaal toch niet uitmaakt of het nu de republikeinen of de democraten zijn die aan de touwtjes trekken. Dat maakte de weg vrij voor iemand als Donald Trump om aan de macht te komen.

Michael Moore laat parallellen zien tussen de opkomst van Donald Trump en (andere) autoritaire leiders en dictators in het verleden, en waarschuwt voor het verdwijnen van democratie als systeem.

Ik wilde Nederlandstalige ondertitels bij de film, waarvoor ik wel software heb. Ik heb zelf de vertaling gemaakt in een srt-bestand dat kan meelopen met de film MP4. Je kan dat bestand hier downloaden, of via website OpenSubtitles.

Bekijk de film op YouTube.

3 november 2018

Verbouwing van onze zolder

Onze zolder is in augustus en september 2018 verbouwd. Het dak opnieuw geïsoleerd, er is nieuw dakraam bijgekomen aan de noordzijde, werkkamer gerenoveerd en opnieuw ingericht.

Ik heb een serie foto's op de website geplaatst. Klik op de link hieronder.

20181021_182436 VerbouwingZolder2018.html.

26 juni 2018

Gebruik Facebook neemt af in Europa!

Voor het eerst neemt het gebruik van Facebook in Europa af. Weliswaar was er elders nog wel groei, maar ook die viel tegen. Beleggers schrokken. Na bekendwording van dit nieuws daalde de koers van FB met wel 20%. Lees verder op de site van de Volkskrant (link hieronder).

20180726 https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gebruik-facebook-neemt-voor-het-eerst-af-in-europa~bca577e1/.

19 juli 2018

Script Weblog deel 3

Weer een uitbreiding van mijn script voor de weblog. Ik kan nu ook automatisch foto's plaatsen.

20180719

18 juli 2018

Optreden Corazón 4 Music tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Vanmiddag met Corazón 4 Music gespeeld in Nijmegen bij de aankomst van de deelnemers aan Vierdaagse. Ons podium was op het terras bij kapperszaak Jan de Vos aan de Lange Hezelstraat. Gespeeld tussen 13.00 en 17.00 uur, ruim 40.000 mensen trokken aan ons voorbij. Groot succes!


16 juli 2018

Script voor eigen weblog, deel 2

Probleem gevonden waardoor de verschillende extra kolommen niet altijd op alle pagina's werden getoond. Is opgelost.


15 juli 2018

Script voor eigen weblog

Ik ben bezig met een script voor het geautomatiseerd uploaden van nieuwe teksten voor de weblog. Dit houdt in dat ik in een map binnen mijn Dropbox stukjes tekst kan plaatsen die het script dan automatisch opneemt binnen de website.

Dit is de eerste toevoeging aan de weblog die op die manier tot stand is gekomen. Het is de bedoeling dat ik het nog uitbreid met mogelijkheden om foto's of andere afbeeldingen toe te voegen, koppelingen naar andere website of artikelen, etc. Ook wil ik andere onderdelen van de website meer met deze scripts gaan onderhouden.

Wordt vervolgd dus!


30 april 2018

Wandelvakantie Tenerife

Vorige week teruggekomen van een wandelvakantie naar Tenerife. De laatste paar dagen waren wat regenachtig, maar verder heerlijk gewandeld en uitgerust. Ik heb een serie foto's op de website geplaatst.


25 mei 2017

Kareltje

Even voorstellen: onze nieuwe aanwinst Kareltje. Een katertje van nu nog maar een week of 3 oud, geboortedatum 6 mei 2017.

Kareltje, ca. 3 weken oud

Als hij 8 weken is kunnen we hem ophalen, dat is dan ongeveer eerste week juli.


7 mei 2017

Facebookisme

Vandaag een interessant artikel gelezen in Vrij Nederland waarin Facebook en waar het voor staat wordt vergeleken met fascisme. Is het fascisme? Is het totalitarisme? Het zit erin, én het is meer: bij Facebook gaat het om de totale controle. De geschiedenis herhaalt zich… net ietsje anders. Lees het artikel van Sander Pleij.
Facebook is nog veel enger dan ik al dacht.


24 april 2017

Kobus overleden

Kobus is dinsdag 24 april overleden. Hij had een allergische aandoening aan de darmwand, waarschijnlijk een lymfoma of andere tumor aan de darm. Op het laatste niet meer eten, niet meer drinken, alles kwam er weer uit. Hij heeft een mooie leventje gehad, al duurde het maar drie jaar. Hier een fotootje van hem in betere tijden. Kater Kobus, ca. 1 jaar oud


16 maart 2017

De dag na de verkiezingen - een geweldige analyse van Maarten van Rossum

Vandaag, een dag na de Tweede Kamerverkiezingen een artikel van Maarten van Rossem gelezen. Een geweldige analyse, van harte aanbevolen.


1 september 2016

Hoe worden we productiever? 'Weg met de smartphone'

Gisteren in De Volkskrant: een interview met Cal Newport over concentratie en werk . Newport is docent informatica aan de Georgetown University in Washington DC in de Verenigde Staten. Hij schreef het boek "Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World", onlangs in het Nederlands vertaald gepubliceerd onder de titel "Diep werk". Interessante gedachten over dat je misschien beter MINDER moet doen met smartphone, sociale netwerken en ander technische communicatiemiddelen.

Het artikel is ook via Blendle te lezen


18 augustus 2016

Vandaag begonnen met een weblog. Genoteerd wat mij opvalt in de wereld, de media, en anderszins en wat voor iemand anders misschien ook interessant is.

Armer dan je ouders

Gelezen in De Groene Amsterdammer: Adviesbureau McKinsey kwam onlangs met een rapport Poorer than Their Parents? A New Perspective on Income Inequality, waarin zij met cijfers komen om te bevestigen dat nieuwe generaties in de westerse wereld het slechter zullen hebben dan hun ouders. Dit proces is al een aantal jaren aan de gang, en in Nederland merkt vooral het 20% armste deel de bevolking dit het meest.

Het artikel is ook via Blendle te lezen, zo ben ik het op het spoor gekomen.

Het volledige rapport van McKinsey is via hun website te downloaden.

Menu Weblog

Nieuws

24-02-2023

bb4swing_logo Voor de Big Band Four Swing waarin ik speel heb ik een tijd geleden al een hoekje ingericht op deze website. Vanaf vandaag houd ik ook de concertagenda van de band bij op die pagina. Houd het in gaten, en kom luisteren!